De berg Puy Mary vormt de basis voor een leuke en interessante dag uit.De tocht naar Puy Mary kan goed gecombineerd worden met een bezoek aan het oude stadje Salers.  Het te rijden aantal kilometers over de gehele dag is niet veel, maar de rit per auto voert u wel tot boven de boomgrens en weer terug. Voor een bezoek aan Puy Mary en Salers kunt u dan ook het best een hele dag uittrekken.

Boven-de-wolken

De lavastromen van de Puy Mary zijn reeds drie miljoen jaren geleden gestopt. Erosie, gletsjers, regen en ri­vie­ren hebben alle tijd gekregen om de kammen, kloven en dalen rondom de huidige bergtoppen te vormen, zoals de Plomb du Cantal (1855 m). De oude vulkaan heeft een doorsnede van 70 km. In het midden zijn de ver­steen­de kegels blijven staan, zoals Puy Griou (1691 m). De Puy Mary vormt een onderdeel van het grootstevulkanen gebied van Europa, Massif de Central.De tocht vanaf Pébru voert eerst richting Aurillac. U rijdt achter Aurillac langs langzaam op weg naar een spectaculaire, maar veilige,  beklimming van de berg Puy Mary. Onderweg rijdt u door leuke dorpjes en dit maakt de tocht al meer dan de moeite waard. Naarmate de kilometers vorderen wordt het uitzicht steeds weidser. Tot het moment dat u duidelijk de boomgrens op de berg kunt waarnemen. Dit blijft altijd een imponerend gezicht.

vanuit_het_dal hemelse_koeien dal

Eenmaal op de top aangekomen wachten u enkele verassingen. Doordat u zich nu op grote hoogte begeeft (1787 meter hoog) waait het hier altijd. Het is dus raadzaam, zelfs op een warme zomerdag, om een trui of jack mee te nemen. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om de laatste tweehonderd meter naar de top van Puy Mary per trap te beklimmen. Maar let op! Tweehonderd meter is dat alles denkt u? Ach probeert u het zelf maar, en wie weet na veel gehijg en gepuf dat u toch de hele klim naar de top van Puy Mary volbrengt. Het is absoluut de moeite waard. Het uitzicht is onvergetelijk. Het mooiste is het uitzicht met zons-op of ondergang. Gezien het eventuele bezoek aan Salers en de afstand vanaf  Pébru is dit echter alleen weggelegd voor de grootste enthousiastelingen.


Mail