Rocamadour is een oude stad die het verhaal vertelt van eeuwen geloof en menselijke moed. De stad kijkt uit over de rivier Alzou. Pelgrims komen al vanaf de 9e eeuw hier naar toe.De stad is door toedoen van maagd Maria al negen eeuwen lang voor veel mensen het symbool van hoop en geloof. Het ontstaan van Rocamadour wordt toegewezen aan het vinden van een dode inwoner. Waarschijnlijk na een goddelijke inspiratie zo luiden diverse vertellingen en geschriften. Het lichaam wordt begraven bij het altaar in de kerk. Het zou gaan om het lichaam van Amadour. Bijna 400 jaar na de ontdekking van het lichaam is het nog steeds nagenoeg ongeschonden. Vandaar dat er ook een verband wordt gelegd met een speciale spirituele of goddelijke ervaring. Eén ding is echter wel zeker en dat is dat de stad Rocamadour als Amadour is begonnen. Tegenwoordig is Rocamadour geen pelgrimsplaats meer. Wel zijn er nog vele pelgrimrelikwieën te bezichtigen in een van de vele musea. Wanneer de pelgrims in vroeger tijden de zware tocht naar Rocamadour volbrachten, kregen ze als aandenken een relikwie mee genaamd La Sportelle.

Rocamadour

Rocamadour is ook bekend door de aanwezigheid van de Zwarte maagd. Volgens sommige geloven brengt deze ongeluk en voor andere geloven heeft de zwarte maagd een grote aantrekkingskracht. Wie heeft er gelijk? Dat weten we niet, wel is het vreemd dat er tot de 17 e eeuw er nooit eerder geschreven is over de zwarte maagd Maria. Er worden genezende krachten aan haar toegewezen. Vele Pelgrims hebben dan ook oog in oog met dit beeld gestaan door de vele eeuwen heen. Dat is het enige concrete wat haar aantrekkingskracht op de vele pelgrims kan verklaren.  Er zijn om precies te zijn 126 verhalen over de wonderen die de zwarte Maagd Maria heeft verricht. Later word er dan ook een verband gelegd tussen het beeld en de wonderbaarlijke conservering van het lichaam van Amadour.   In het tijdsbeeld wat destijds heerste waren het de rondtrekkende zangers, vertellers en troubadours die de wonderen van de Maagd Maria over Europa heen verspreiden. De toehoorders vertelden vervolgens op hun beurt weer de verhalen en wonderen verder door.En zo kwam Europa in beweging om Rocamadour te bezoeken hopende op een wonder of genezing. In de eerste eeuwen na het bovenstaande verhaal komen er al jaarlijks 20 tot 30 duizend pelgrims per jaar de stad bezoeken. Waaronder een later hele bekende Franse dame. Deze vrouw zocht de koning van Frankrijk op en beweerde dat ze zij  door God wasgestuurd om de Engelsen te verdrijven die Rocamadour belegerden. Het gaat om Jeanne d’Arc. Die later ook plaatsen als Chinon, Jargeau en Patay bevrijdde.

 zwarte_madonna kerk_van_onderen winkelen_in_rocamamdour

Later wordt Rocamadour door oorlogen en plunderingen meerdere malen verwoest. In 1317 vervangt Paus Johannes XXII de monikken van Rocamadour door Kanunniken. Die krijgen een bescheidener inkomen dan de monniken. Indirect leidt dit tot het verval van de bedevaart. En later volgt daarop ook nog een periode genaamd  “de grote pest” en de honderdjarige oorlog. Het is het einde van een tijdperk.Onder Napoleon I werd Rocamadour toevertrouwd aan de bischoppen van Tulle. Deze restaureerden de Sanctuaria en deden de bedevaart weer opleven. Een belangrijke gebeurtenis is geweest  Benjamin Caillau. Hij begaf zich ernstig ziek naar Rocamadour en geneest na zijn aankomst geheel onverwachts. Na deze wonderbaarlijke genzing legt hij een gelofte af om een boek te schrijven waarmee hij zal trachten om Rocamadour weer meer bekendheid te geven. Een andere belangrijke persoon voor de wederopstanding van Rocamadour is Monsigneur Bardou. Hij is de Bisschop van Cahors en is de belangrijkste geldschieter voor de restauratiue van de stad. De kapellen worden hersteld en Rocamadour krijgt eindelijk weer de aanzien terug die het ooit heeft gehad.



Dit was in een notendop de omvangrijke geschiedenis van Rocamadour. Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar dat zou teveel zijn voor deze pagina. De rest moet u zelf maar gaan ontdekken. Bovenstaande kennis is denken wij wel belangrijk om een bezoek aan deze historische stad op de juiste
waarde te kunnen inschatten. Het is niet zomaar eenplaats die u zult gaan bezoeken.

Tegenwoordig is er veel meer te doen. Rocamadour is momenteel meer een soort bedevaartsoord voor toeristen  geworden. Er is zoveel te doen. Vele attracties met gekgenoeg weinig historisch besef, maar wel heel leuk voor een complete dag uit! Naast de vele sanctuaria, kerken en andere historische plaatsen is er veel ruimte boven de stad op het vlakke gedeelte ingeruimd voor vertier en plezier.Onze favoriete attractie is de roofvogel show. La Roche des Aigles. Daarover kunt meer
informatie vinden op de betreffende pagina. Verder is er een “train by night”. Met dit treintje rijdt u door Rocamadour, waarbij er gestopt wordt op interessante fotografie plekken. Handig voor als u het lopen moe bent of niet zo goed ter been en toch het steile Rocamadour wil bezichtigen. Handig om te weten is dat als u uw auto bovenop het plateau parkeert makkelijk de vele trappen naar beneden kunt afdalen en zo langs vele historische plaatsen loopt. De terugweg is lang via de trappen maar ook zeker de moeite waard. Een alternatief is om via twee liften weer helemaal terug naar boven te gaan. Dit kost u in totaal per persoon 4,50 euro.  Het scheelt u wel minimaal een half uur trappen klimmen.Voorts is er een grote maquette van Frankrijk. Treintjes, molens, beweegt en maakt geluid. Voor de kunstliefhebber is er een tapijten museum, een oudheidkundig museum en diverse kunst galerieën. Kortom er is echt heel veel te zien en te doen in Rocamadour. Een volledige dag hier doorbrengen is niet moeilijk. Eettentjes en restaurants zijn er genoeg. Winkels zijn er ook, maar let wel op de prijzen. Rocamadour heeft absoluut heel veel te bieden, maar het is en blijft een toeristenplaats. De prijzen zijn dan ook vaak wat hoger. Dus eerst even nadenken voordat u wat koopt tijdens het winkelen. Misschien een lekker geitenkaasje uit Rocamadour?


Mail