Op de terugweg vanaf de top van Puy Mary komt u langs de stad Salers. Zo’n 20 kilometer van de top. Het is zeer de moeite waard om hier uit de auto te stappen. Het dorp is nog omgeven door authentieke stadswallen en maakt zodoende van buitenaf een robuuste, maar tegelijkertijd door haar ligging ook een pittoreske indruk. Een wandeling door het dorp leert u dat de huizen gebouwd zijn van vulkanische stenen. De sfeer van vroegere tijden is dan ook heel goed bewaard gebleven.

hartje_salers window_shoppen

Het dorp trekt tijdens de zomermaanden vele toeristen, maar toch dat kan de pret nietdrukken. Ten eerste is er een mooi kasteel te bewonderen: Château de La Trémolière. Een kasteel gebouwd in de 15e eeuw en er hangen unieke tapijtwerken. Daarnaast staat er in het hart van Salers een prachtige kerk. Leuk om te bekijken zijn ook de vele originele souvenirshops met originele en leuke artikelen. Voor iedere smaak is er wel iets te vinden. Ook zijn er galleries in overvloed. Schilder- en houtkunst, beeldhouwwerken, voor iedere smaak is er wel iets te vinden. Gewoon kijken mag natuurlijk ook.

 Librairie naast_de_kerk

Om alles een beetje gezien te hebben in Salers kunt u er op rekenen dat u zo’n twee tot drie uur bezig bent. Tegenwoordig is Salers het meest bekend om haar kazen. De Salers kaas is een oude abdij kaas. Er wordt beweerd dat de Salers kaas de oudste kaas in Frankrijk is.
De kaas werd al beschreven in de 11e eeuw. Tegenwoordig noemt men de kaas liefdevol “de kaas bereid uit melk van boven de 1100 meter”. De kaas is overigens heel goed geschikt voor mensen met een gevoelige maag. De kaas is licht en gemaakt van de melk van Salers koeien. Nog een specialiteit uit de streek is de Salers aperitief. Dit redelijk sterke drankje is gemaakt van de Gentiaan bloem. Overal in Salers kunt u deze drank kopen.


Mail